Tips till jobbsökande

Att söka anställning kan ibland vara en svår och långdragen process. Och medan det inte finns någon enkel lösning på alla problem finns det en del tips man kan ta del av.

CV och personligt brev

Många gånger är ens CV det första ett företag ser av en. Det säger ju sig själv då att man bör lägga ned tid på att presentera sig så bra man bara kan genom sitt CV. Men då detta mer eller mindre bara bör innehålla den fakta som visar att man är en lämplig kandidat måste man ha något annat sätta att sälja in sig, så att säga. Detta är var det personliga brevet kommer in i bilden och det att bra att kolla upp bra exempel på detta.

Komplettera meritlistan

Många gånger kan man hitta överlappningar av expertiser som eftersöks för olika yrken. Ser man upprepade gånger att man har allt som behövs förutom en expertis kan det vara tillfälle att söka fylla ut den delen. Ett tips är att kolla om Arbetsförmedlingen kan ordna en arbetsmarknadsutbildning åt en.

Behandla sökandet som ett jobb

Genom att tänka på sökandet som ett jobb i sig kan man många gånger få mer effektiv tid spenderat på detta och förhoppningsvis öka chansen att man hittar ett jobb. Kan man lägga ned tiden på att söka alternativ, ringa runt till företag själv istället för att bara söka bland annonser, ger man sig själv en bättre chans att ta sig ur arbetslöshetsträsken.

Använd det personliga nätverket

Familj, vänner och bekanta kan vara till större hjälp än många verkar tro när det kommer till jobbsökande. Kan man förlita sig på detta nätverk av personer kan man helt plötsligt nå ut betydligt längre och väldigt snabbt också. Använder man sig bara av alla möjligheter runt omkring en kan man också förbättra sin chans att hitta ett jobb.